Lastensuojelussa tarve nuorisopsykiatrisille hoitoyksiköille

Vaikeiden käytöshäiriöiden hoito vaatii hyvin resursoitua pitkä-aikaista laitossijoitusta, jossa olisi myös nuorisopsykiatrista asiantuntemusta. Käytöshäiriöiden hoito on pitkäjänteistä ja edellyttää moni-

ammatillista yhteistyötä ja yleensä kiinteää yhteistyötä lastensuojelun, koulutoimen, nuorisopsykiatrian ja usein myös päihdehuollon ammattilaisten kesken. Usean nuorisopsykiatrian ja kasvatusalan asiantuntijan näkemyksen mukaan maassamme on tilaus nuorisopsykiatrista osaamista omaaville nuorisokodeille hoitamaan nuoria mielenterveyskuntoutujia ja käytöshäiriöisiä, joilla on usein myös päihdeongelma. Erityinen ongelmaryhmä ovat vaikeasti käytöshäiriöiset aggressiiviset nuoret, joille on vaikea löytää riittävän kestävää sijoituspaikkaa nykyisistä lastensuojelun palveluista tai hoitopaikkaa nuorisopsykiatrian palveluista. Suomalaisessa hoitokäytännössä on viime vuosina kehitetty yhteistyötä terveydenhuollon, koulun ja sosiaalihuollon kanssa käytöshäiriöisten nuorten kuntoutuksessa.

Tästä esimerkkinä on koulukoteihin suuntautuneet nuorisopsykiatriset palvelut. Tällaisia sijaishuoltopaikkoja on Suomessa kasvavaan kysyntään nähden kuitenkin vähän ja nekin ovat pääasiassa sijoittuneet etäälle pääkaupunkiseudusta (mm. nuorisopsykiatrian professori Mauri Marttunen, psykoanalyytikko Anna-Maija Leiman ).

Kiireellisten huostaanottojen lisääntynyt määrällinen kasvu ja niiden kohdistuminen erityisesti vaikeahoitoisiin nuoriin asettaa sijaishuollolle aivan uudenlaisia haasteita ja tavoitteita. Perinteiset löyhästi resursoidut ja usein maaseudulle sijoittuneet nuorisokodit eivät enää riitä kasvavalle nuorisojoukolle, jolla on vaikeita käytös, -mielenterveys- ja päihdeongelmia. Nämä nuoret tarvitsevat sijaishuollon yksiköitä, joissa on moniammatillisen henkilöstön tukena vahvaa nuorisopsykiatrista asiantuntemusta, mahdollisuus kuntouttavaan hoitoon ja tarvittaessa resurssit pysäyttää tuhoisasti oireileva nuori lastensuojelulaissa määritellyin edellytyksin.

Yksikön sijainti lähellä nuoren omia verkostoja on tärkeää. Se edesauttaa nuoren kuntoutumista ja mahdollistaa vanhempien ja muun lähipiirin osallistumisen nuoren tukemiseen. Erityisen suuri merkitys sijainnilla on jälkihuollon ja ammatillisen koulutuksen järjestämisvaiheessa. Sijoituspaikka lähellä nuoren omia verkostoja tuo monipuoliset mahdollisuudet nuoren käyttöön.

"Terveydenhuollon ja erityisesti mielenterveystyön asiantuntijuuden tarve on laaja ja yhteistyötarve syvällinen, lastensuojelu tarvitsee terveydenhuoltoa, yhteistyö edellyttää molemminpuolista ymmärtämystä toisen osapuolen tehtävästä." (lastenpsykiatri Matti Kaivosoja) 

Ydinajatus olisi yhdistää terveydenhuollon ja lastensuojelun osaamista saman katon alle, ts. nuorisopsykiatrian ja psykoterapian asiantuntemuksen mukaantuloa laitoshuollon hoitokäytäntöjä täydentämään. Tavoite voidaan kiteyttää kolmeen hoidon peruselementtiin: YMMÄRRYS, HOIVA ja RAJAT

Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää moniammatillisen asiantuntijuuden vahvistamista lastensuojeluyksiköissä, eikä tässäkään ole kysymys uudesta asiasta. Vielä 80 –luvulla Helsingissäkin yhteistyö nuorispsykiatrian ja nuorisohuollon välillä oli saumatonta ja jatkuvaa.

 

Mikko Säilynoja,

KTV 23 puheenjohtaja 1995 -1998

 

Kirjoitettu vuonna 2011