Nummen lastenkoti
NUMMEN KASVATUSLAITOS, myöhemmin TAVOLAN KOULUKOTI
Kasvatuslaitoksia aloitettiin perustamaan vuoden 1889 lain mukaisesti, kun rikoslaki velvoitti määräämään 7 – 14 -vuotiaita tyttöjä ja poikia tällaisiin laitoksiin. Ensimmäinen kasvatuslaitos oli Koivulan laitos Tuusulassa v. 1891. Nykyään Keravan nuorisovankila. Useat koulukodeiksi muutetut laitokset ovat nyttemmin muuttuneet vankilakäyttöön. (Kotiniemi, Pernasaari, Käyrä)
Nummen kasvatuslaitos perustettiin Nummen Tavolan kylään vuonna 1900. Helsingin kaupunki vuokrasi talon paikalliselta maanviljelijältä. Myös koulu toimi. Koulussa oli oppilaita 356, vuoteen 1922 mennessä. Suurin osa oppilaista asui perheissä koulukodin ympäristössä. (!) Toiminnassa oli ns. sijoitusjärjestely; jolloin laitoksessa asuivat vain ”vaikeimmat”. Vuonna 1922 alkoivat koululaiset päästä jatkoammattikoulutukseen Ryttylään.
Laitos muuttui vuonna 1926 Nummen koulukodiksi. Asiakkaita (poikia) Kutsuttiin vajaakykyisiksi, heikkokykyisiksi ja myös vajaaälyisiksi, ilmeisesti eri perustein. Vajaakykyisiä alettaneen sitten myöhemmin luokitella apukoulutasoisiksi ja nykyään kai EMU -oppilaiksi.
Tiettävästi yhteistyö Ryttylän kanssa tuotti tulosta ja vain kolme koulutuksen läpikäyneistä oli jäänyt ”yhteiskunnan elätettäväksi”. Useat siirtyivät maataloustöihin jopa lähistölle. Koulukodin ohjelmassa oli sekä ”henkistä ravintoa”, että liikuntaa, joten historian mukaan heistä usein tuli vankkatekoisia ja siis kelvollisia eri sekatöihin.
Toimintaa oli vuoteen 1950 asti, jonka jälkeen asiakkaat sijoitettiin Ryttylän koulukotiin.
Vuonna 1937 Suomessa oli 601 huoltoyhdyskuntaa. Suurin osa lapsista ja nuorista oli sijoitettuna perheissä. Laitoksia oli lähinnä kaupungeissa. Lastensuojelulapsia oli 32000!
Olisiko tässä yhtymäkohtia tähän hetkeen?
Kokosi Markku Koskinen lyhennetysti.
Kirjoitettu vuonna 2010